Vier van negentien Hasseltse kerken krijgen herbestemming, Sint-Hubertus Runkst wacht op sloop

Standaard

Door het alsmaar afnemend kerkbezoek en de hoge onderhoudskosten van de vele lege kerkgebouwen voor de Hasselaren moet het stadsbestuur samen met deken Ali Cornelissis van het Bisdom Limburg ingrijpen om een toekomstplan op te stellen in een nieuw kerkbeleidsplan.

Het nieuwe Hasseltse kerkbeleidsplan bepaalt dat er vier van de negentien kerken een andere bestemming krijgen in 2025. Het gaat om de Sint-Christoffelskerk in Runkst, de Heilig-Hartkerk in de Tuinwijk, de kerk in de Banneuxwijk en de kerk in Spalbeek. Voor de Sint-Jozefskerk in Rapertingen, Sint-Lambertuskerk in Sint-Lambrechts-Herk, Sint-Jozefskerk in Kuringen-Tuilt en Sint-Amanduskerk in Stokrooie wordt de beslissing over de toekomst uitgesteld tot 2031.

Arm Runkst

In het najaar 2024 wordt hoogstwaarschijnlijk gestart met de sloop van de Sint-Hubertuskerk in Runkst om plaats te maken voor ontharde parkgrond, waar de natuur zijn werk mag gaan met enkele wandelpaden ertussen vóór het nieuwe ovaalvormig en kleinste voor de grootste Hasseltse wijkgemeenschap nog te bouwen ontmoetingscentrum achter de sacristie. Een deel van de kerkglasramen worden verwerkt in de ramen van de sacristie en het fresco van Paule Nolens in het nieuwe ontmoetingscentrum. Van delen van het bouwmateriaal worden ook onder andere zitbanken in het park gemaakt. De bouw van het nieuwe ontmoetingscentrum ligt nog niet goed vast, omdat het geld op is. Ooit begon het met grote plannen voor de inrichting van een kerkruïne met aanpalende moderne zaal, maar dat is al enkele keren afgezwakt wegens financiële redenen. Runkstenaren denken nu dat ze in het najaar 2024 de windhaan met kruis gaan verwijderen voor de nakende gemeenteraadsverkiezing als zogenaamde start van de afbraakwerken, opdat een nieuwe coalitie niets meer aan de plannen kan veranderen, want de sloopwerken zijn dan toch al gestart.

De Heilig-Kruiskerk in Runkst is ook al sinds november 2023 buiten gebruik voor erediensten wegens een groot waterlek. Nu vinden die erediensten plaats in een ander zaaltje aan het kerkgebouw.

Plaats een reactie