Hasselt houdt ‘Wieëk van ‘t (H)essels’ tussen 26 en 30 juni 2022

Standaard

Hasselt organiseert samen met het Koninklijk Hasselts Operettegezelschap en Armand Schreurs voor de tweede keer een ‘Week van het Hasselts’. Vanaf zondag 26 tot donderdag 30 juni 2022 staat het Hasselts dialect centraal. “We willen zo ons immaterieel cultureel erfgoed actief promoten,” aldus burgemeester Steven Vandeput en schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

“Dit jaar beginnen we al op zondag met ‘(H)essels Oër’ in het Stadsmus. Daar vertelt Karin De Greeve het verhaal van de Garde Civique. Ook het publiek mag actief deelnemen aan dit Hasselts gesprek. Het ‘(H)essels Oër’ is trouwens door minister van Cultuur Jan Jambon opgenomen in de lijst van inspirerende voorbeelden voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat is dus een perfecte start van de ‘Wieëk van ‘t (H)essels’,” vertelt burgemeester Steven Vandeput.

Shakespeare

Vorig jaar trok het Hasselts Operettegezelschap met ‘Sonnetten van Shakespeare in het Hasselts’ door het stadscentrum. “Dat initiatief herhalen we en breiden we uit. Dit keer staan we niet alleen op de Grote Markt, maar trekken we ook naar de wijken. Zo passeren we in de Sint-Martinuswijk, de Banneuxwijk en de Catharinawijk. In die laatste twee houden we de voorstellingen in het Lokaal Dienstencentrum Hogevijf. Zo hopen we een grote groep te bereiken. Het wordt sowieso een passage die niet onopgemerkt voorbij zal gaan,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

“We willen hiermee het belang dat dit stadsbestuur hecht aan ons mooie dialect, benadrukken. Bovendien willen we de wijkwerking stimuleren. Een dialect verstevigt de onderlinge verbondenheid van een gemeenschap. Het dialect is als lijm. Het zorgt voor een samenhorigheidsgevoel. Dat kunnen we als stadbestuur alleen maar ondersteunen,” voegt burgemeester Steven Vandeput nog toe.

Gemeenteraad

Op dinsdag 28 juni 2022 is het spektakel te bewonderen op de Grote Markt in aanwezigheid van de gemeenteraadsleden. “Die kunnen dan al wat proefdraaien. Want om 20u start de gemeenteraad waar onze voorzitter Guido Fissette heeft opgeroepen om zo veel mogelijk tussenkomsten in het Hasselts dialect te houden,” vertelt Vandeput.

De gemeenteraad is zoals steeds publiekelijk toegankelijk. Ook alle andere voorstellingen zijn uiteraard openbaar.  

Jaarlijks

Het is de bedoeling van dit stadsbestuur om van de ‘Week van het Hasselts’ een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Ook volgend jaar staat er al een editie gepland, die bovendien in het volledig ieuw jasje zal gestoken worden.

Programma ‘Wieëk van ‘t (H)essels’

‘(H)essels Oër’

Zondag 26 juni 2022 – 15u – Stadsmus

‘Sonnètte van Shakespeare èn ‘t (H)essels’

Maandag 27 juni 2022 – 15u – Lokaal Dienstencentrum (LDC) Hogevijf Banneux

Dinsdag 28 juni 2022 – 17u30, 18u15 en 19u – Grote Markt

Woensdag 29 juni 2022 – 13u – LDC Hogevijf Stadspark

Donderdag 30 juni 2022 – 19u – Buurtfeest Hollandsveld

‘Gemiénteroad èn ‘t (H)essels’

Dinsdag 28 juni 2022 – 20u – Kezerreme – Limburgplein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s