Bekende Hasselaren hebben hun bank naar hun naam vernoemd

Standaard

Hasselt telt heel wat zitbanken vernoemd naar de naam van al dan niet bekende personen. Het straatmeubilair dat er uitspringt, zijn zeker die van de overleden Felice aan de kerk van Kiewit en Hendrik en Katrien op de Grote Markt. Andere BH’s hebben er ook eentje telkens met tekstplaatje, anderen staan op de wachtlijst.

Dichter en verteller Louis Verbeek heeft een zitbank in de Demerstraat 80A met tekst ‘Vlaming van hart, Hasselaar door begeerte’.

Miss België 2006 Virginie Claes kan pronken met een zitmeubel op de Fruitmarkt.

Bea Vancampenhout wordt geëerd voor 25 jaar Montmarte op het Groenplein.

Ook ter nagedachtenis van collega beiaardier René Vanstreels is er een tekstplaatje bevestigd op een bank op het Kadettenplein.

Op dezelfde plaats is er ook ruimte voor het zitje van Jos Ghysen, die met zijn programma ‘Te bed of niet te bed’ gans Vlaanderen ’s zaterdags aan de radio gekluisterd kreeg.

De inspirator van de Virga Jessefeesten 1968-2003, Paul Judo, heeft dan weer een zitmeubel in de Kapelstraat.

Zelfs de Korte Breestraat en Maastrichtersteenweg aan nummer 160 hebben er eentje als hulde aan hun Bloemenresidentie, geschonken door het Stedelijk Comité voor Gevelversiering, momenteel PR8.

Het Heilig Paterke Valentinus Paquay, zalig verklaard op 9 november 2003, nodigt bezoekers uit op zijn bank in de Minderbroedersstraat.

De smaakmakers van de Jeneverfeesten, Jean Verhuizen en vrienden van Den Ossekop, mogen trots zijn over hun zitje van hun gelijknamige bank in de Ossekopsteeg.

Hasselts kroniekschrijver, Jef Mangelschots, mag zich ook vereerd voelen met een zitbank in de Sint-Jozefsstraat aan de kant van de TT-wijk.

Onze Hasseltse troubadour, Miel Cools, kan nog steeds zingen vanop zijn zitje op het Van Veldekeplein.

Witte Nonnenstraat

Voorzitter van de Industriegroep Hasselt van oktober 1995 tot maart 2009, Jo Smeets, heeft zijn zitbank in de Witte Nonnenstraat.

Nog in de Witte Nonnenstraat aan het Jenevermuseum is er eentje voorzien voor Eric Van Schoonenberghe als voorzitter van de vzw Nationaal Jenevermuseum.

Zelfs dichter en Grootmeester van de Confrerie van de Hasseltse Jenever is niet weg te slaan met een zitje in de Witte Nonnenstraat.

Herkenrode

Wim Vanlishout, de man die het verleden van Herkenrode een toekomst geeft, heeft ook een zitmeubel in de Abdij van Herkenrode naar hem vernoemd.

Ook moeten er op dat domein nog banken staan naar bepaalde kunstenaars, die ons totnutoe niet bekend zijn.

Herman Swillen, Inspecteur-Generaal AWV 1980-2003 en grondlegger van Limburg Fietsparadijs, wordt met een gehuldigd op het Kermetaplein in Kermt.

Plaats onbekend

Niet alleen de vorige maand tachtigjarige Xavier Staelens, die met zijn Hasselts woordenboek streeft naar het behoud van ons dialect, heeft nog geen plaatsje toegewezen gekregen.

Naar de plekken van de banken van Villa ‘Marcel’ Vanthilt augustus 2009 en Yanaïka Skryszkowiak als Lady Chef of the Year 2011 zijn nog niet gelokaliseerd door de stadsdiensten.

Ex-brandweercommandant Louis Vanrompay bezit ook een bank naar zijn naam op het Domein Kiewit, maar het tekstplaatje is er verdwenen.

En wie ook iets heeft met Hasselt is Minister Vande Lanotte, die weliswaar geen bank heeft, maar wel een tekstplaatje met daarop de aankondiging dat hij een urne in de grond heeft gestopt aan het Stationsplein bij het begin van de werken aan het Justitiegebouw.

En nu maar allemaal op zoek naar waar de zitbanken van die talrijke beroemdheden zich bevinden!!!

www.hasselt.be

Plaats een reactie