Hasseltse mode- en textielsector redt kledij-overschotten in workshop op 22 november 2022

Standaard

De Hasseltse mode- en textielsector maakt werk van het redden van kledij-overschotten en andere reststromen. Wereldwijd wordt namelijk slechts 1 procent van alle textiel gerecycleerd. In een workshop op 22 november 2022 tussen 19 en 21u gaan Hasseltse ontwerpers en ondernemers op zoek naar manieren hoe dat cijfer lokaal opgekrikt kan worden in Circulair Werk(t) aan het TT-center in de Sint Jozefstraat. De Hasseltse ontwerpster Souâd Feriani zal voor de nodige inspiratie zorgen. Inschrijven kan op info@studiodee.be of op 0468/23 08 76.

Ons traditionele modesysteem is lineair opgebouwd: take – make – waste. Dat mag je letterlijk nemen, want goed driekwart van alle textiel wordt uiteindelijk simpelweg gestort. “De toekomst roept om een meer duurzame kledingindustrie. Want de sector staat voor heel wat uitdagingen. Wereldwijd is het één van de grootste vervuilers voor ons milieu, en respect voor mensenrechten van textielarbeiders in productielanden blijft een belangrijk aandachtspunt”, zegt schepen voor Circulaire Economie Nele Kelchtermans. “Met een reeks workshops willen we mode- en textielondernemers op lokaal nivreau stappen laten zetten. Door hen te inspireren en ervaringen te laten delen, ontstaan er nieuwe projecten die een verschil maken in Hasselt en daarbuiten.”

Op dinsdag 22 november 2022, niet toevallig een dag na de internationale circulaire hoogmis Circular Monday, organiseert stad Hasselt in samenwerking met Studio D een nieuwe workshop rond reststromen. “Inzet is hoe we die reststromen van kleding en textiel kunnen vermijden. In Hasselt hebben we daar al wat expertise in. Denk maar aan de bekende flagbags, maar ook aan de bron pakken heel wat ondernemers overschotten aan. Een mooi voorbeeld is de Hasseltse ontwerpster Souâd Feriani. Zij leidt de workshop in en vertelt over hoe zij concreet aan de slag gaat met duurzaamheid in haar collecties.”

In juni 1994 studeerde Souâd Feriani af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen departement mode. Haar ontwerpen volgen de typische modeseizoenen niet. De collectie is gebaseerd op ons natuurlijke ritme en zijn ontworpen om doorheen de jaren en seizoenen van te genieten. Haar doel is om stuks te ontwerpen die men jaren kan dragen. Haar productie is ook steeds beperkt, zo lokaal mogelijk gemaakt en doet niet mee aan dumpingprijzen tijdens soldenperiodes. Geen toeval dat ze een van de gezichten is van de Smaakmaker, Spraakmaker-campagne van Hasselt.

Plaats een reactie