Gezocht: data digitale meters om energiefacturen betaalbaar te houden

Standaard

Kan artificiële intelligentie ons helpen om onze energiefacturen betaalbaar te houden? Dat is dé centrale onderzoeksvraag in een onderzoeksproject van Hogeschool PXL (PXL Smart ICT) en Universiteit Hasselt (EnergyVille). Om hun modellen scherp te krijgen, doen de onderzoekers een oproep aan heel Vlaanderen om data van digitale meters te delen op  https://digitalenergy.pxl.be. De achterliggende gedachte: meten is weten. En de eerste stap naar besparen…

“We hebben nu eenmaal reële data nodig van Vlaamse huishoudens en bedrijven”, aldus onderzoeker Koen Gilissen. “Ondertussen hebben we onze modellen al kunnen klaarstomen met publiek beschikbare data van elektriciteitsverbruik in onder meer Londen, maar nu is het tijd om deze modellen verder te finetunen en toe te passen op de typische verbruikspatronen in Vlaanderen. Daarvoor doen we nu dus een oproep aan Vlaanderen: we vragen je elektriciteitsverbruik van in het verleden te delen met ons.”  Je komt dus al in aanmerking als je thuis een digitale meter hebt. Onderzoeker Robin Schrijvers verduidelijkt dat dit volledig anoniem gebeurt. “In de enqûete vragen we je om je EAN-nummer met ons te delen, maar daar zijn voor ons helemaal geen persoonlijke gegevens aan verbonden. Je blijft dus volledig anoniem voor ons. Als je op de hoogte wil blijven van het project, kan je je e-mailadres meegeven, maar dat is zeker geen verplichte optie als je liever anoniem deelt. Je data zal ook niet voor andere doeleinden gebruikt worden.”

Het project, dat trouwens gesteund wordt door de Vlaamse overheid en Vlaamse kmo’s, focust zich voornamelijk op het aankomende capaciteitstarief in 2023, wanneer piekmomenten van elektriciteitsverbruik zwaarder zullen doorwegen op je energiefactuur.

De verzamelde data geven extra inzichten in de verbruikspatronen van individuele huishoudens en bedrijven, waarmee het verbruik van de volgende dag voorspeld kan worden per uur. Dit kan dan weer als basis dienen om batterijen of elektrische auto’s slim aan te sturen voor energieopslag. Een beter inzicht in je verbruik maakt het bovendien ook mogelijk om overdadig energieverbruik te identificeren en zo te besparen op je verbruik, in het bijzonder wanneer het capaciteitstarief van start gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s