Hasseltse bijen komen thuis in vernieuwde bijenhal

Standaard

De bijenhal op Domein Kiewit steekt in een bij-zonder nieuw kleedje. Stad Hasselt en Imkersbond Hasselt werkten hiervoor samen een visie uit op een duurzaam, diervriendelijk en toegankelijk gebouw die de voorbije maanden op Domein Kiewit werd gerealiseerd. “Goed voor de bezoekers van het domein en de biodiversiteit in Hasselt”, zeggen schepenen Derya Erdogan en Laurence Libert. Op zondag 25 september 2022 tijdens de Dag van de Wijers gaan de deuren open van de vernieuwde bijenhal op Domein Kiewit voor het grote publiek.

De voorbije maanden is er druk gewerkt op Domein Kiewit. Naast de realisatie van (ver)nieuw(d)e wandelroutes en de lancering van succesvolle nieuwe publiekstrekkers als Kiewit Zomert is de renovatie van de bijenhal een volgende stap in het natuureducatieve verhaal van het domein.

“De bijenhal is al veertig jaar een gevestigde waarde van wat toen nog ‘de kinderboerderij’ was”, zegt schepen voor Domein Kiewit Derya Erdogan. “Sindsdien kunnen bezoekers er op zondagnamiddagen van mei tot september terecht om leden van de Hasseltse imkersbond aan het werk te zien. Generaties Hasselaren leerden op die manier bij over het belang van biodiversiteit. De bijenhal heeft er mee voor gezorgd dat Hasselt al twee jaar op rij benoemd is tot bijvriendelijk(st)e gemeente. Na vier decennia intensief gebruik was de constructie op. Om een nieuw hoofdstuk te schrijven aan dit mooie verhaal werd de bijenhal grondig vernieuwd.”

Het gebouw kreeg op verschillende vlakken een grondige update. Te beginnen met het dak. “De asbesthoudende dakbedekking is vervangen door geprofileerde en geïsoleerde metaalplaten. Het versleten afdak is volledig gesloopt en vervangen door een nieuwe afdakconstructie. Onder die constructie is royaal ruimte voor de bijenkorven. Er bevindt zich ook een berging en een wandelgang. Vanuit die gang, volledig afgesloten van de bijen, kan het publiek de handelingen van de imkers perfect volgen zonder prikgevaar”, zegt schepen voor Gebouwen Laurence Libert. 

Daarnaast werd al het schrijnwerk, van de houten gevelbekleding tot ramen en deuren, volledig vernieuwd. Last but not least: de toegankelijkheid is er grondig op vooruitgegaan door alles op een gelijk niveau te trekken en een hellend vlak te plaatsen.

“Als een van de oudste erkende imkersvereniging van België is het een genoegen om in zo’n modern gebouw bezoekers te mogen verwelkomen”, zegt voorzitter van de Hasseltse imkersbond Diana Elens. “Met meer dan 80 leden hebben we decennia aan ervaring en kunde in huis die we maar al te graag delen met de Hasselaar. Ik ben dan ook heel blij dat het Hasseltse stadsbestuur hier verder is gegaan dan enkel de nodige oplapwerken. Op deze manier kunnen we nog beter zorg dragen voor de bijen op het domein, en bij uitbreiding de natuur in Kiewit.”

Zelf bij-drage leveren

Bijen en andere bestuivende insecten spelen een belangrijke rol in de teelt van meer dan drie vierden van de voedingsgewassen ter wereld. Ze zijn ook onmisbaar voor het voortbestaan van meer dan 80% van alle plantensoorten. Tenslotte zijn bijen ook indicatoren voor de toestand van ons milieu.

“Maar zoals de meeste Hasselaren ondertussen wel weten: de populatie bijen staat wereldwijd zwaar onder druk. Als stad dragen we ons steentje bij in de strijd voor het voortbestaan van deze soort. Door bewustwording te creëren vanuit deze bijenhal, insecticiden te mijden of waar mogelijk bloemenweides aan te leggen. Ook de Hasselaar kan zelf bijdragen, door bijvoorbeeld een bijvriendelijke broeikasboom of -plant aan te planten”, besluiten schepenen Erdogan en Libert.

www.dagvandewijers.be/domein-kiewit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s