Expo 50 jaar Atelier Fotokunst Academie Hasselt op vier plaatsen

Standaard

Het verhaal begint in 1972, wanneer Hasselts fotograaf René Borzée de vraag krijgt van toenmalig directeur Robert Vandereycken om een atelier Fotografie te starten in de Stedelijke Academie. Van bij het begin kon het atelier op de nodige belangstelling rekenen. Al snel krijgt de academie haar vaste plek in de Kunstlaan – met grote donkere kamers voorzien van alle technische snufjes en grote goed uitgeruste studio’s – en zit de Hasseltse fotografieopleiding helemaal in de lift.

In de afgelopen 50 jaar bezorgde het atelier nationale en internationale tentoonstellingen en workshops en was het verantwoordelijk voor vele publicaties. Hierdoor wist het een unieke plek te veroveren in het Belgische fotografielandschap. Vandaag staan Sanne Weckx – kunstschilder en fotograaf- en docent van het eerste uur Carlo Valkenborghs aan het roer. Hun aanpak drijft verder op de oorspronkelijk koers door een brede kijk op het medium, met een focus op zowel het analoge als het digitale.

Oproep

Om dit jubileum op gepaste wijze te vieren, plant het fotoatelier 5 unieke tentoonstellingen. Zo wordt er onder meer in het Cultureel Centrum een grote overzichtstentoonstelling ‘Passage’ georganiseerd met werken van de meest verdienstelijke fotografen die de afgelopen 50 jaar passeerden in het atelier. Op de Kunstlaan kan je dan weer een expo ontdekken over de werking van het atelier doorheen de jaren.  “Voor de tentoonstelling ‘A4 Contact’, die zal doorgaan in het Vrijzinnige Centrum, roepen we de hulp in van al onze oud-studenten”, vertelt Carlo Valkenborghs. “We doen een oproep aan iedereen die de afgelopen 50 jaar bij ons langskwam om 1 afdruk A4 af te leveren voor de installatie. Insturen kan nog tot 15 juli 2022 (SASK – Atelier fotokunst, Kunstlaan 12, 3500 Hasselt).”

“Onze kunstencampus is vandaag een bruisend centrum voor kunstopleidingen en -beleving en dat hebben we onder meer te danken aan het Fotografie atelier”, vertelt bevoegd schepen Habib El Ouakili. “We kunnen niet anders dan trots en dankbaar zijn op al diegene die de laatste 50 jaar hun hart en hun ziel in deze opleiding staken. Ik doe dan ook een warme oproep aan alle Hasselaren om zich te laten inspireren tijdens de jubileumtentoonstellingen.”  

50 jaar CCH

Het atelier mag in september 2022 haar kaarsjes uitblazen. “Samen met ons vier ook het Hasseltse cultuurcentrum haar 50 jarig bestaan. Een gelukkige samenloop van omstandigheden”, vindt Valkenborghs. “Naast onze eigen tentoonstelling ‘Passage’, krijgen wij de eer om de foto-expo ’50 jaar CCHa’ aan te vullen. Kers op de taart is de tentoonstelling van oud-studente Malou Swinnen op de benedenverdieping.”

Vier plaatsen

  1. Het wel en wee van het atelier: een tentoonstelling in het atelier zelf over de werking van de fotografie-opleiding in onze Academie.
  2. Aankomst/Arrivée: een tentoonstelling in de Academie-Galerie met werk van het laatste jaar Hogere Graad (4.5) en het laatste jaar Specialisatiegraad (SG). Van elke student twee zéér grote afdrukken op de panelen in onze galerie (6 exposanten).
  3. De leraars: één werk van alle leraars zoals van René Borzée, Ernest Franssens, Malou Swinnen, Stefan Kellens, Eddy Willems, Carlo Valkenborgh, Sanne Weckx. Eén rechte wand in de Academie-galerie.
  4. A4 Contact: installatie met afdrukken A4 in het VOC aan de Rodenbachstraat.
  5. Passage: grote overzichtstentoonstelling in het Cultuurcentrum met de meest verdienstelijke fotografen die ons atelier hebben gepasseerd (wars van het feit of ze bij ons de hele rit uitdeden).  De eerste selectie gebeurt door de academie zelf (samen met oud-leraars). Het gaat om een 60-tal exposanten uit alle deelgebieden van fotografie tot en met video-installatiekunst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s