12 geslaagden krijgen diploma na opleiding ‘Hessels vir begènners’

Standaard

Veldeke Hasselt vzw richtte de voorbije maanden met de steun van Hogeschool PXL de lessenreeks ‘Hessels vir begènners’ in. “De hogeschool vindt het belangrijk om haar steentje bij te dragen aan de promotie en het behoud van het Hessels, want Hasselt heeft een prachtige eigen taal en die mag niet verloren gaan,” zegt algemeen directeur Ben Lambrechts.

De lessen werden gegeven door Marco Clerinx, voorzitter van Veldeke Hasselt vzw: “De lessen Hessels zijn als een echte taalcursus opgevat. Je zou op dezelfde manier ook Frans of Engels kunnen leren. We hebben zelfs een echte Dieksjenèèr en Grammèèr van het Hessels. We beluisteren in de lessen ook liedjes en teksten in het Hessels.”

Twaalf cursisten behaalden hun diploma. Departementshoofd van PXL-Media & Tourism, Veerle Schuyten, behoort ook tot deze groep: “Ik heb heel wat bijgeleerd over Hasselt en het Hasseltse dialect. Dat ik nu vlot Hessels spreek, is veel gezegd, maar ik kan mijn plan toch al wat trekken in dit mooie dialect.”

In het najaar 2022 wordt een nieuwe lessenreeks ingericht op de campus van PXL. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Veldeke Hasselt vzw op veldeke.hasselt@gmail.com.  Veerle Schuyten voegt toe: “De lessen zijn een aanrader. De sfeer was gemoedelijk en de lessen werden overgoten met een sausje humor.”

Een suggestie over “12 geslaagden krijgen diploma na opleiding ‘Hessels vir begènners’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s