Expo ‘De dag dat het kanaal leeg liep in Godsheide’ op 23 & 30 juni 2019 in Café Bij Vieke in Godsheide

Standaard

De Unie Godsheide organiseert op zondagen 23 en 30 juni 2019, telkens tussen 13 en 17u, de tentoonstelling ‘De dag dat het kanaal leeg liep in Godsheide’ over de problemen inzake aanleg van het Albertkanaal en de dood van een ingenieur in Godsheide. Voor dat onderzoek maakte een plaatselijk beroepsfotograaf foto’s in opdracht van het parket. Het zijn deze foto’s en enkele uitvoerige rapporten die het voorwerp uitmaken van de tentoonstelling.

Het relaas

Deze zomer is het 80 jaar geleden dat het Albertkanaal zijn voltooiing kreeg. Het titanenwerk werd in 1930 aangevat onder de regeerperiode van koning Albert I. De meest complexe arbeid situeerde zich in de provincie Limburg, met 3 sluizencomplexen en het doorsnijden van het plateau van Caestert.

En toch liep het één maand voor de officiële opening grondig mis. In Hasselt, meer bepaald in Godsheide nabij de sluis, brak de dijk door! Hasselt leek verdoemd, want in maart 1938 stortte reeds de nieuw gelaste Vierendeelbrug met veel kabaal in het kanaal.

Het kanaal in Godsheide was voor de ingenieurs in die tijd een geval apart. Voor de aanleg van de sluisfundamenten werd een gigantische put gegraven. Dit zand werd gebruikt om metershoge dijken aan te leggen richting Diepenbeek. Daartussen kwam dan het kanaal te liggen bovenop het oorspronkelijke landschap.

Op 26 juni 1939, drie weken na het opstarten van het vullen van het kanaal, bleek één van de dijken een zwakke plek te vertonen en begaf. Met alle gevolgen vandien: 1,5 miljoen kubieke meter water raasde door de weilanden zijn weg zoekende naar de Demer en de Hasseltse kanaalkom.

Eén ingenieur vond de dood en een onderzoek werd ingesteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s