Jongeren kijken naar huiselijke kunst in Hasseltse politiecellen

Standaard

De cellen voor jongeren in het politiehuis van de politie Limburg Regio Hoofdstad werden voorzien van muurschilderingen. Deze muurschilderingen werden aangebracht door leerlingen van het vijfde jaar Artistieke Opleiding van het PIKOH, onder begeleiding van hun docenten.

Het cellencomplex van de politie Limburg Regio Hoofdstad bevat twee toezichtslokalen voor minderjarigen. “We hebben in ons nieuw politiehuis twee cellen voor minderjarigen. Deze liggen afgescheiden van de andere cellen om contact met meerderjarige personen die van hun vrijheid beroofd werden te vermijden,” zegt korpschef Philip Pirard.

De leerlingen van het vijfde jaar Artistieke Opleiding van het PIKOH (Provinciaal Instituut voor Kunst Onderwijs Hasselt) hebben deze cellen voor jongeren voorzien van muurschilderingen. De leerlingen werkten onder begeleiding van hun docenten. “Deze lokalen werden van muurschilderingen voorzien om de impact van een vrijheidsbeneming voor minderjarigen zo laag mogelijk te houden,” legt burgemeester van Hasselt en voorzitter van het politiecollege Steven Vandeput uit. “Deze schilderijen bieden hun prikkels aan en zorgen voor afleiding.”

De werken in beide lokalen zijn ruimtelijke interpretaties van twee schilderijen van beroemde kunstenaars. Eén lokaal bevat de muurschildering gebaseerd op het werk ‘Western motel’ van Edward Hopper uit 1957. In het andere lokaal is een interpretatie van het werk ‘Interior with water lilies’ van Roy Lichtenstein uit 1991 te zien.

“Deze werken werden geselecteerd omwille van hun eigenschappen met betrekking tot de functies van de lokalen. ‘Western motel’ heeft een rustige uitstraling door de overheersende groene kleur en een uitzicht op het landschap met een horizontale compositie. In ‘Interior with water lilies’ bepalen de symmetrie, het ritme, de herhaling maar ook variatie van verschillende elementen de evenwichtige compositie,” zeggen Clara Schoofs en Stijn Thys, docenten Artistieke Opleiding van het PIKOH.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s