Hasselt neemt zware vrachtwagen op CNG nieuwe generatie in gebruik

Standaard

cng 0.jpg

Sinds 11 september 2018 wordt de zware vrachtwagen op CNG van de nieuwe generatie bij de Hasseltse stadsdiensten in gebruik genomen. Nog zuiniger dan zijn voorgangers en bestemd voor het vervoer van containers. Kostprijs 168.486 euro inclusief BTW. Er wordt getankt bij DATS op de Genkersteenweg.

Compressed Natural Gas of gecomprimeerd aardgas is een veel duurzamere brandstof dan het gebruikelijke diesel.

Schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid Joost Venken: “CNG zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, maar wat in een stedelijke omgeving zeker zo belangrijk is: in tegenstelling tot zijn dieselcollega’s stoot deze vrachtwagen zo’n 95% minder fijn stof uit. Dat fijn stof is in België jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 10.000 doden. Los van de gezondheidsvoordelen is CNG ook merkelijk goedkoper in gebruik: het rijdt zuiniger én is goedkoper aan de pomp. In kracht doen de voertuigen niet onder voor hun conventionele tegenhangers. De motor slijt dan weer minder snel omdat er minder brandstofresidu’s zijn. Ten opzichte van elektrische wagens geldt het voordeel dat een tankbeurt van CNG merkelijk korter duurt dan een laadbeurt.”

“Hasselt zet graag in op een schoner wagenpark”, vult schepen van Faciliteitenbeheer en Openbare Werken Michel Froidmont aan. “Recent nog werden 13 elektrische wagens geleased – Renault Zoe – die onder meer zullen worden ingezet om te delen met de inwoners van Hasselt. De aanschaf van deze zware vrachtwagen op CNG past ook in het rijtje van schonere voertuigen.Deze vrachtwagen van Scania – hun eerste van het nieuwe type en dus nog zuiniger – is de de vierde CNG-telg in het voertuigenpark van onze stad, na de eerdere aankoop van één personenwagen (Seat Leon) en twee kleine bestelwagens (Fiat Doblo). Op dit ogenblik is CNG de meest duurzame keuze die we kunnen maken. Elektrische voertuigen van dit kaliber worden pas ten vroegste eind volgend jaar verwacht op de Belgische markt.”

In het najaar zal Stad Hasselt nog eens 15 extra voertuigen op CNG aankopen. Het gaat dan om kleinere types.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s