Kap eiken in Kiewitdreef uitgesteld tot na nieuwe expertise op verzoek van bewoners

Standaard

Er is protest van bewoners van de Kiewitdreef in Hasselt tegen de kap van inlandse en Amerikaanse eiken in hun historisch waardevolle dreef met pittoresk uitzicht. Het gaat over het stuk tussen de Kempische steenweg en de Zwartvennestraat. Dat zijn in totaal 75 bomen waarvan er minstens 40% aangetast zijn en dus gevaarlijk, een aantal daarvan zijn al gekapt in het verleden vanwege stormschade en acuut gevaar.

“De reden waarom we niet enkel de beschadigde bomen ertussen uithalen is omwille van het historische karakter van de dreef dat we absoluut willen behouden. In een dreef is het zo dat de bomen gelijke grootte moeten hebben. Als je enkel de beschadigde vervangt dan heb je allerlei maken door elkaar. Bovendien groeien de nieuwe minder goed omdat die onvoldoende licht krijgen langs een grote boom”, argumenteert groenschepen Valerie Del Re de kap.

In 2015 zijn er al 50 bomen vervangen op de dreef, een stukje voorbij de Paalvennestraat. De dreef wordt in verschillende fasen heraangelegd. De stukken waar er nog minder bomen beschadigd zijn komen in een latere fase aan bod.

Burenprotest

“Wij begrijpen dat er mensen zijn die dit niet fijn vinden.  Het is ook moeilijk te begrijpen dat de gezonde bomen mee gekapt worden met de zieke, maar dat is nu eenmaal noodzakelijk voor het behoud van de dreef voor de toekomst. Enkele omwonenden verliezen ook hun zicht op de mooie bomen”, is haar antwoord op de bekommernis van de protesterende buren.

De bomen worden echter vervangen door inlandse eiken van 5 à 6 meter hoog met een omtrek van 30 à 35 centimeter. “Bovendien willen we ook compenserende maatregelen nemen door bijkomende aanplantingen bij de mensen die veel zicht verliezen”.

Ziekten

De eiken zijn aangetast door zwammen, schimmels, rot. Bij de Amerikaanse eiken is dat gewoon ouderdom. Deze bomen hebben een beperkte levensduur van gemiddeld 100 jaar. “In het stukje dat we nu willen vervangen staan vooral Amerikaanse eiken. Ook enkele van de inlandse eiken zijn beschadigd door bijvoorbeeldstormschade. In een bosomgeving zou zulke schade minder erg zijn. Naast een openbare weg die gebruikt wordt door auto’s, fietsers en wandelaars gelden er strengere criteria”, vertelt de groenschepen.

Bijkomend is ook dat Amerikaanse eikenexoten zijn die lokale fauna en flora verdringen die systematisch moet worden vervangen waar mogelijk.

Expertise

“Omdat de omwonenden er niet van overtuigd zijn dat er zoveel bomen daadwerkelijk beschadigd zijn (is niet altijd duidelijk zichtbaar vanaf de grond, soms moet je ook in de kruinen gaan kijken) bestellen we een bijkomende externe expertise. Als blijkt dat meer dan 40% van de bomen in dat stuk daadwerkelijk een gevaar vormen (of al gekapt zijn) dan gaan we door met de vervangingskosten. Zoniet dan stellen we nog een tijdje uit”, besluit Del Re. Normaal moest de kap op maandag 11 september 2017 aanvangen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s