Expo Mirakel en Monstrans tot 27 augustus 2017 in Stadsmus Hasselt

Standaard

Op vrijdag 19 mei 2016 verzamelden zich een groot aantal genodigden in het Stadsmus te Hasselt voor de receptie bij de opening van de expo Mirakel en Monstrans. Een monstrans is een houder, normaal van goud, waarin de geconsacreerde hostie wordt getoond. Het mirakel verwijst naar het Heilig-Sacrament van Mirakel in 1317 in Viversel, een hostie die bloedde bij de toediening aan een stervende en die werd overgebracht naar de Abdij van Herkenrode.

Op donderdagavond had een beperkte groep waaronder Hasseltse stadgidsen en vertellers een sneak previeuw gehad van de expo. Toen bleek dat er nog heel wat werk was om de opstelling tijdig klaar te krijgen. Dikke pluim dan ook voor de medewerkers van het Stadsmus. Deze zijn er in geslaagd van ook nu weer een pareltje van een expo in elkaar te boksen.

De expo Mirakel en Monstrans is een gevolg van meerdere jaren onderzoekswerk van curator Tony Waegeman. Naar aanleiding hiervan volgde tevens de release van het boek ‘Mirakel en Monstrans. Het verhaal van een Vlaams topstuk’ van de hand van Tony Waegeman.  Deze kwam zijn boek voorstellen en omschreef de expo als ‘een suggestieve tentoonstelling gebaseerd op ervaring’.

Schepen Karolien Mondelaers sprak het publiek even toe en overhandigde bij die gelegenheid een exemplaar aan de burgemeester Nadja Vananroye. Zij liet tevens weten dat Hasselt nog meer werk maak rond het thema ‘devotie’ in twee bijkomende tentoonstellingen in Hasselt.

Burgmeester Vananroye opende de tentoonstelling en liet niet na nog eens ten onderlijnen hoe trots Hasselt mag zijn op zijn topstukken zoals de Monstrans en de aflaatbrief. Zij had er ook het volle vertrouwen in dat de Schedelrelieken en het kleedje van de Morin uiteindelijk ook gekeurd zouden worden als topstukken.  Ook haalde zij aan dat de viering van de 7-jaarlijkse viering rond de Virga Jesse en het Heilig-Sacrament 700 jaar dit jaar samen valt.

Vooraleer de genodigden door de tentoonstelling geleid warden, bracht woordkunstenaar Jee Kast een gedicht naar voor dat hij speciaal voor deze gelegenheid geschreven had. Uittreksels hiervan konden op een opstelling op de tentoonstelling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s