Deken Ali Cornelissis over Virga Jessebeeld in haar gerenoveerde basiliek

Standaard

Op dinsdag 2 mei 2017 vond de traditionele Meibedevaart plaats in Hasselt. Voor het  eeuwenoude Virga Jessbeeldje was dat een heel speciale gelegenheid, want ze keerde terug huiswaarts van de Sint-Quintinuskathedraal naar de gerenoveerde Virga Jessebasiliek. Daar kreeg ze een prominentere plaats in de nabijheid van het altaar, nog korter bij het publiek en de nieuwe kaarsendevotieruimte. Bloemen van het publiek omringen haar, terwijl ze schittert op haar voetstuk. Deken Ali Cornelissis is alvast in de wolken over haar terugkeer naar haar woonplaats en bejubelt Virga Jesse in haar eenvoud.

Met de heropening van de basiliek keert de Virga Jesse terug naar haar oorspronkelijke woonplaats en dit na meer dan een jaar van verblijf in de kathedraal. De fundamentele reden van de grondige renovatie van de basiliek heeft alles te maken met de prominente plaats die de Virga Jesse inneemt in het leven van vele mensen in deze stad. Het is immers bij haar dat mensen willen blij zijn en hun verdriet delen. Het is in deze kerk dat mensen elkaar willen ontmoeten. De basiliek is geen kerk waar er pastoraal georganiseerd moet worden, het gebeurt er gewoon iedere dag vanzelf. Zelden ben ik zo ontroerd geworden dan door het getuigenis van een dame enige tijd geleden. “Iedere dag kom ik even langs bij de Virga Jesse.”, zo vertelde ze. “Ze staat op mij te wachten.”

Dit idee van het verlangen van de mensen naar een grote nabijheid van de Virga Jesse heeft ons geïnspireerd bij deze renovatie. Er zijn enkele opvallende veranderingen in die zin. Er werd gezocht naar een plaats waar de devotie tot de Virga Jesse beter tot haar recht kon komen. Een plaats waar het beeld dichter bij ons kon staan, een plaats waar de kaarsen konden branden die mensen ontsteken, een plaats waar bloemen kunnen staan. De nieuwe devotieruimte – zo sterk in zijn eenvoud en schoonheid –  brengt dit alles samen. Vanuit de ontmoeting met Maria in de kerk kunnen mensen in alle rust even plaats nemen in de devotieruimte. Het is deze nabijheid en deze warmte tussen God en mens waarvan Maria bij uitstek een teken en voorbeeld is. Dit zal ongetwijfeld tot uitdrukking zal komende tijdens de ommegang van 6, 13, 15 en 20 augustus 2017. Voor het eerst sinds 1961, zal de Virga Jesse opnieuw gedragen worden door fiere schouders.

U bent allen van harte welkom! Tot slot wil ik als deken mijn grote dankbaarheid uitspreken naar onze kerkraad en onze architect voor hun grote zorgzaamheid en deskundigheid in de renovatie van deze prachtige basiliek. Nog meer dan vroeger kan Maria, Virga Jesse, twijg van Jesse, een bron van hoop zijn voor velen.

http://www.virgajessefeesten.be

Foto’s Jos Dessers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s