Experimenteel kunstenfestivalmodel stevent af op recordaantal bezoekers

Standaard

Na 100 dagen TRADEMARKS zit het er bijna op voor Stadstriënnale. Zondag 8 januari 2017 markeert de laatste dag van een experimenteel kunstenfestival, gefocust op het spanningsveld tussen het artistieke beeld en het mercantiele merk. Met vijf tentoonstellingen, een socio-artistiek project, enkele gesmaakte performances, twee museumruns en drie nocturnes kan het multidisciplinair kunstenfestival in Hasselt en Genk terugblikken op 100 dagen zwoegen en zweten. Ofwel: een geslaagde rollercoaster van logomania.

“Van bij de start hebben we er met ons team voor gekozen om naast traditionele expo’s ook in te zetten op heel vernieuwende modellen,” zegt Pieter Jan Valgaeren, artistiek directeur van deze editie. Het project ‘Witness your World’ van Leroy Brothers, dat tijdens Pukkelpop foto’s van bezoekers op negen zeecontainers projecteerde, was de perfecte kick-off. Maar ook tijdens het festival tastte TRADEMARKS nieuwe modellen af. “Zo kozen we bijvoorbeeld met Manufactuur 3.0 voor een traject- en groeimodel. Bij de aanvang van het project waren enkel de krijtlijnen van de weg uitgestippeld, wat niet zo evident bleek voor onze bezoekers. Maar door middel van workshops en via discussiemomenten staan er nu resultaten, zowel in Hasselt en Genk, die perfect passen in dit festivalmodel waarin experimenteren simpelweg moet kunnen.”

Het festival heeft daarnaast ook ingezet op samenwerking met studenten van zowel lokale als internationale universiteiten en hogescholen. “Naast de bijzondere NET.art tentoonstelling Corporate Parodies hebben we met leerlingen van het secundair onderwijs tevens gewerkt rond TED-talks en met de studenten van de PXL rond jenevermarketing. Bovendien was er het opmerkelijke project met de studenten van de Parijse Modeacademie IFA, die deelnamen aan een TM modewedstrijd in het Hasseltse Modemuseum dat tot heel ongewone maar wonderlijke resultaten leidde.” In datzelfde museum vond ook Sillage plaats, een geurmodeshow van Peter de Cupere waarin geblinddoekte bezoekers op zoek moesten naar TM geuren gedragen door naakte modellen. “Dit project was een wereldprimeur,” zegt Valgaeren: “zowel de nationale als de internationale pers lustten dit rauw. Zonder dat we het beseften, kreeg deze ‘perfumance’ op internet ook een eigen leven.”

In het kader van de bijna megalomane fototentoonstelling Identity as a TM wist TRADEMARKS opnieuw het nieuws te halen. Twee fictieve personages, Ann en Lucas, gepresenteerd in foto’s van enkele kunstwerken uit deze tentoonstelling, werden op de datingsite Tinder gedropt. “Een nooit geteste, maar succesvolle manier om een kunstenfestival bij de mensen te brengen,” zegt Valgaeren. Het project animalcoholics. van fotografe Frieke Janssens, waarin dronken dieren ons laten nadenken over alcoholreclame, bleek dan weer de perfecte illustratie van het maatschappelijk debat rond alcoholbranding. Zelden stond een kunstwerk in de opdracht van een kunstenfestival zo dicht bij de actualiteit. “Maar het festival leeft door,” weet Valgaeren ons te vertellen. “Niemand minder dan Netflix, het grootste en populairste streaming platform in de wereld, kwam filmen. Het werk dat de meest invloedrijke stagedesigner van de laatste 20 jaar, Es Devlin neerzette voor onze expo This is the Sound of TM, waarin muziek en kunst centraal staan, is de spil van een reportage die vanaf februari op Netflix zal worden uitgezonden.”

TRADEMARKS is een project van Stadstriënnale vzw, ondersteund door de Stad Hasselt, Stad Genk, Provincie Limburg en UHasselt. Deze succeseditie stevent met haar 100 dagen kunstenfestivalitis af op een recordaantal van meer dan 30.000 bezoekers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s