Totaal gerenoveerde Herkenrodesite luidt op 29 maart 2015 opening toeristisch seizoen in

Standaard

intensa-kloostersite-herkenrode-1

De restauratie- en herbestemmingswerk in en om de Abdijsite van Herkenrode – buiten de Tuyltermolen – naderen stilaan hun einde. De meerwaarde als toeristische trekpleister wordt wel als aanzienlijk beoordeeld.

Op zaterdag 29 maart 2015 – de opening van het Hasselts toeristisch seizoen – zijn de werken aan de abdijmolen, aan de riolering en verharding van de Herkenrodedreef, de herinrichting van de voormalige paardenstallen als horecapunt, aan de aanleg van een nieuw voorplein bij het poortgebouw en de herbestemming van het historische hart op de zijweide – waar tot 1826 de afgebrande abdijkerk stond en nu het permanent kunstwerk The Quiet View van Hans Op de Beeck komt – voltooid. Die permanente installatie is een oneindig lijkend en sereen vergezicht, verwerkt in een bezoekersgang op het sacrale hart van de abdij.

De Tuyltermolen heeft nog een restauratiebeurt de volgende jaren nodig, want daarin wordt de waterkrachtcentrale van 120.000 kilowattuur voor eigen siteverbruik geïnstalleerd. Geschat wordt het totaal verbruik op 140.000 kilowattuur, wat betekent dat er nog 20.000 kilowattuur moet gehaald worden van het tegen dan peperdure elektriciteitsnet.

Naast het complex van de Abdijsite van Herkenrode ligt het complex van de Zusters van het Heilig-Graf, waar zorgdienstencentrum Intesa na een gunstige haalbaarheidsstudie de kloostersite van Herkenrode (2,5 ha)  een gunstige toekomst wil geven voor oudere mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Concreet betekent het de renovatie voor 15 miljoen euro van de rechterzijde van het domein met het leegstaande Bezinningscentrum, de voormalige Zusterkwartieren en de infirmerie.

http://www.abdijsiteherkenrode.be

http://www.herkenrode.be

http://www.intesa.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s